ende hr beas

További adatok

Nagykanizsai Civil Kerekasztal
8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5.
Tel: +36-20/9313-055
Tel: +36-20/3595-045
Fax: +36-93/999-697


E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


UniCredit Bank: 10918001-
00000085-20470004


Adószám: 19282501-1-20


 Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.


Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010


Közérdekű önkéntes tevékenység száma: 01478.


MVH regisztráció: 1005354771


Kiváló Tehetségpont azonosító: TP-101-001-073


Adatvédelmi nyilvántartás száma: NAIH-74706/2014


atlatszo

Akademia cimlap

A Kárpát-medencei Generációs Akadémia című kiadványunkban egy kiemelt nemzetközi programunk eredményeit tesszük közzé. Emellett különböző működő gyakorlatokat mutatunk be, valamint kitekintünk a nagyvilágba a generációs kapcsolatok területén.

A projekt keretében a Kárpát-medencéhez tartozó országok magyar ajkú idősügyi és ifjúsági szervezeteivel partnerségben Nagykanizsán megrendeztük a Kárpát-medencei Generációs Akadémiát. A program célja az volt, hogy egy egységes Kárpát-medencei generációs stratégiát alakítsunk ki és közvetítsünk az Európai Parlament felé. Feladata a workshopokon keresztül a generációs együttműködések lehetséges területeinek, jó gyakorlatainak, megismerése volt. Ugyanezen helyi gyakorlatokat nemzetközi szintre fejlesztve, egy közös projekt került kidolgozására, melyre EU-s pályázat készült. A jó gyakorlatokat a Vajdaságból a Felvidékről és Dél-Zalából gyűjtöttük össze és tárjuk Önök elé.

A projektünkkel összhangban bemutatunk egy példát, mellyel Kínában kötelezővé tennék a generációk kapcsolatát. Egy furcsa törvénymódosítást tervezget a kínai kormány: elképzelhető, hogy a gyermekeknek kötelezően gondoskodniuk kell majd a szüleik megélhetéséről és egészségéről. Ugyanezen elképzelés több európai államban, így Dániában, de Magyarországon is felmerült, hogy törvény szabályozza a generációk egymás iránti kötelezettségeit és feladatait, ami visszaállítja a család tradicionális funkcióit. 

A kormány ez év márciusában hozta nyilvánosságra új alkotmánytervezetét. Ennek XV. cikkelyében található egy érdekes pont: A nagykorú gyermek köteles gondoskodni rászoruló szüleiről. Mindenekelőtt örülök annak, hogy az alkotmány készítői gondoltak az idősekre is. 

Tapasztalatunk szerint a 21. századra a generációk eltávolodtak egymástól, pedig az idősek szívesen átadnák az általuk évtizedek alatt begyűjtött tudást és tapasztalatot. Ugyanakkor részükről igényként jelentkezik az új számítástechnikai, kommunikációs és szórakoztató elektronikai eszközök használatának igénye, amiben pont a fiatalok lehetnének segítségükre. A fiatalok viszont nehezen fogadják el a tanácsot az idősektől, mivel kevés az olyan szintér, ahol létrejöhet a generációk közti párbeszéd. Kiadványunk ezt a szakadékot próbálja áthidalni és megoldási javaslatokat, módszereket tár a generációk elé az együttműködésre.

Tisztelettel: Budavölgyi Kálmán
Projektmenedzser, NCK ügyvezető

pdfKárpát-medencei Generációs Akadémia kiadvány