ende hr beas

További adatok

Nagykanizsai Civil Kerekasztal
8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5.
Tel: +36-20/9313-055
Tel: +36-20/3595-045
Fax: +36-93/999-697


E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


UniCredit Bank: 10918001-
00000085-20470004


Adószám: 19282501-1-20


 Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.


Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010


Közérdekű önkéntes tevékenység száma: 01478.


MVH regisztráció: 1005354771


Kiváló Tehetségpont azonosító: TP-101-001-073


Adatvédelmi nyilvántartás száma: NAIH-74706/2014


atlatszo

OP Nagykanizsa

Nagykanizsai Önkéntes Pont

 
Egy országos hálózat zalai lába a megyeszékhelyi önkéntes centrum mellett, - az eltelt évek során több önkéntes pont nyílt meg megyeszerte. Önzetlen, tenni akaró emberek és civil szervezetek állnak a hálózat mögött, melynek legújabb pontját, sorban a 9.-et 2010. december 7-én, kedden délelőtt nyitották meg Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban.A Zalai Falvakért Egyesület 2006 óta működteti az önkéntes pontot, mely egy értékteremtő mozgalom és tevékenység, - fogalmazott a 9. pont avatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Szeder-Kummer Mária, az Egyesület titkára.A Civil Kerekasztal Egyesület eddig is végzett önkéntes tevékenységet – mondta el a szervezet ügyvezetője, Budavölgyi Kálmán. Legutóbb a látóhegyi kápolna megmentése ügyében fogtak össze az önzetlen emberek, - s nem is volt kérdéses, hogy a pont működtetését felvállalja a szervezet. Így nem csak egy-egy akció keretében teljesedhet ki az önkéntes tevékenység, hanem folyamatossá tehetik, s szervezett keretek közt működhet a társadalmi munka. Ez egy hosszú távon megtérülő befektetés – hangzott el a sajtótájékoztatón.Az önkéntes pont munkásságát bemutató sajtótájékoztatón Gerencsér Péter osztotta meg taiföldi élményeit a média munkatársaival, - mint mondta: 7 hónapot töltött el az ázsiai országban minden javadalmazás nélkül. Gyerekek környezetében dolgozott és segített, - s mint fogalmazott: valami jót tenni, és nem várni érte cserébe semmit, ez a legfontosabb, ez az önkéntesség lényege.
 

A Nagykanizsai Önkéntes Pont elérhetőségei:
Cím: Nagykanizsa, Civil Iroda, Halis István Városi Könyvtár alagsora, (8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5.)
Telefon: 20/9313-055, 20/359-5045, 20/288-4404, 20/554-5554.
Fax: 93/999-697
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyilvántartási szám (Minisztériumnál bejegyzett): 01478
 
Az önkéntes pontot a civil irodát fenntartó Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület és a Zemplén Ifjúsági és Sport Innovációs Egyesület munkatársai közösen működtetik.
 
 Budavolgyi Kalman A Nagykanizsai Önkéntes Pont vezetője: Budavölgyi Kálmán önkéntes menedzser, kulcsszakértő
Tel: 20/9313-055, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
 Hobor Ildiko  Önkéntes koordinátor: Hóbor Ildikó
Tel: 20/288-4404, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 Lengyel Ervin  Gazdasági menedzser: Lengyel Ervin
Tel: 20/359-5045, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..
Az Önkéntes Pont civil szervezetek, önkormányzatok, önkormányzati és más közhasznú szervezetek számára:

 

 • - információt nyújt az önkéntességről, annak kereteiről, formáiról, lehetőségeiről
 • - lehetőséget kínál önkéntes menedzsment tapasztalatok elsajátítására 
 • - segíti szervezetét az önkéntesek toborzásában, a velük való együttműködésben
   

 

Mi is az önkéntesség?
Az általános definíció szerint az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül.
 
Miért fontos az önkéntes tevékenység?
Mi motivál Európa-szerte több millió embert, hogy önzetlenül segítsen?

 

 • Az emberek az önkéntes tevékenységnek köszönhetően gyakorlatot szereznek, kiszélesítik ismeretségi körüket és gyakran ennek köszönhetően jutnak később fizetett munkahelyhez.
 • A fiatalok, pályakezdők szempontjából előnyös, ha első munkahelyi gyakorlatukat segítő környezetben végzik.
 • A nyugdíjas önkéntesek számára a magány, a passzivitás, a betegségekbe menekülés elkerülésére kínál alternatívát.
 • Egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzése elősegíti az alkalmazottak kreativitásának, munkakedvének növekedését, javítja a cég közösségen belüli elismertségét.
 • Az önkéntes munka informális és non-formális tanulási lehetőséget nyújt, az életen át tartó tanulás fontos eszköze.
 • Az önkéntes munka lehetőség az egyének számára, hogy képessé tegyék önmagukat a fejlődésre, az önkifejezésre, kreativitásuk megmutatására.
 • Az önkéntes tevékenység GDP-hez való hozzájárulása a gazdasági értékét és a gazdasági tevékenység egészéből való részesedését tekintve is igen jelentős.

 

Önkéntes Szótár
Önkéntes tevékenységKözérdekű önkéntes tevékenységen egy adott fogadó szervezetnél a törvényben meghatározott tevékenységi körben – ellenszolgáltatás nélkül – végzett munkát értjük. Kivéve, ha:

 

 • az önkéntes a tevékenységét saját maga vagy közeli hozzátartozója javára végzi,
 • a tevékenység jogszabályon, jogerős bírósági határozaton,
 • illetve hatósági kötelezésen alapul, vagy a felek között más jogviszony áll fenn.
   

 

ÖnkéntesÖnkéntes lehet bármely cselekvőképes, korlátozottan cselekvőképes vagy 10. életévét betöltött, kiskorúsága miatt cselekvőképtelen személy. Korlátozottan cselekvőképes és kiskorúsága miatt cselekvőképtelen önkéntes esetén az önkéntes jogviszony létesítéséhez a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges.
 
Önkéntest fogadó szervezetaz állami-önkormányzati szervek, illetve a közhasznú szervezetek és az egyházak alaptevékenységükhöz kötődően foglalkoztathatnak önkéntest; profitorientált szervezetek, személyek (pl. szociális, egészségügyi vállalkozás) önkéntest csak az általuk nyújtott közszolgáltatásokkal kapcsolatban, illetve bizonyos ezekhez kapcsolódó többletszolgáltatások (pl. hospice, iskolai tábor) érdekében foglalkoztathatnak.
 
Önkéntes törvényA közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény elsődleges célja az volt, hogy a közérdekű önkéntes tevékenységet – mint jogviszonyt – szabályozza, intézményesítse. Továbbá kedvezmények, garanciák biztosításával ösztönzi, népszerűsíti a szervezetek és az állampolgárok részvételét az önkéntes tevékenységben.
 
Önkéntes jogviszonya fogadó szervezet és az önkéntes között megkötött önkéntes szerződéssel jön létre. Ez alapvetően szóbeli megállapodás, amit a törvényben meghatározott esetekben írásba kell foglalni. Kötelező az írásba foglalása, ha:

 

 • az önkéntes szerződést határozatlan időre, vagy legalább 10 napra kötötték;
 • az önkéntes korlátozottan cselekvőképes vagy kiskorúsága miatt cselekvőképtelen (ide nem értve az egyszeri, legfeljebb 1 nap időtartamú önkéntes tevékenységet);
 • az önkéntes a törvényben meghatározott juttatásban részesül;
 • az önkéntes tevékenységet külföldön végzik;
 • az önkéntes az Európai Unión kívüli állam polgára;
 • bármelyik fél azonnali felmondáshoz való jogát korlátozzák;
 • az önkéntes ezt kéri;
 • ezt jogszabály elrendeli.
   

Önkénteseknek adható juttatások:

 

 • a fogadó szervezet által biztosított munkaruházat, védőfelszerelés;
 • utazás, szállás, étkezés költsége;védőoltás, szűrővizsgálat és más betegségmegelőző szolgáltatás;
 • az önkéntes részére biztosított – az önkéntes tevékenység ellátása érdekében szükséges – iskolarendszeren kívüli képzés költségei;
 • az önkéntesnek az önkéntes tevékenység során bekövetkező halála, testi sérülése, egészségkárosodása esetére kötött élet-, illetve balesetbiztosítás, illetve annak díja, valamint az önkéntes által okozott kár megtérítésére kötött felelősségbiztosítás, illetve annak díja;
 • az önkéntesnek biztosított napidíj, ha annak egy hónapra számított összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér mindenkori havi összegének húsz százalékát;
 • az önkéntesnek nyújtott jutalom, feltéve, hogy annak éves összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér mindenkori havi összegének húsz százalékát.
   

Önkéntesek bejelentéseA közérdekű önkéntes foglalkoztatása révén járó kedvezmények igénybe vételéhez a fogadó szervezetnek be kell jelentkeznie az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) nyilvántartásába. Ennek első lépése a bejelentkezési lap kitöltése. (A fogadó szervezet a későbbiekben azt is köteles jelezni, ha a bejelentkezési lapon feltüntetett adatok megváltoztak.)A bejelentkezési laphoz csatolandó kötelező mellékletek felsorolását a törvény 11. §-a tartalmazza. További információ, dokumentumok letöltése: www.civil.info.hu 

 
Önkéntes hálózat: Budapest, Nyíregyháza, Szolnok, Szeged, Békéscsaba, Pécs, Debrecen, Zalaegerszeg városokban működő önkéntes központok. Tájékoztatnak, toboroznak, népszerűsítenek.

Önkéntes kérdések
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Önkéntes oldalak: www.civil.info.hu ; www.onkentes.hu ; www.onkenteskozpontok.hu  ; www.onkentes.lap.hu