ende hr beas

További adatok

Nagykanizsai Civil Kerekasztal
8800. Nagykanizsa, Kálvin tér 5.
Tel: +36-20/9313-055
Tel: +36-20/3595-045
Fax: +36-93/999-697


E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


UniCredit Bank: 10918001-
00000085-20470004


Adószám: 19282501-1-20


 Törvényszéki nyilvántartási szám: 2159.


Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00743-2010


Közérdekű önkéntes tevékenység száma: 01478.


MVH regisztráció: 1005354771


Kiváló Tehetségpont azonosító: TP-101-001-073


Adatvédelmi nyilvántartás száma: NAIH-74706/2014


atlatszo

Zala het csodaja elolap

A társadalmi felelősségvállalásnak nagyon fontos eleme, hogy felhívjuk a környezetünkben élő emberek figyelmét azokra az értékeinkre, amelyek között mindennapjaink telnek. Nem lehet tisztelettel tekinteni arra a társadalomra, amely nem becsüli a megörökölt vagy a maga által létrehozott „kincseket”. Nem nézhetünk gyermekeink szemébe, ha az apáinktól örökölt értékeket elherdáljuk, azokra nem vigyázunk, s nekik már nem lesz mit továbbadniuk az utánuk jövőknek.

E gondolatok szellemében indítottak útjára egy kezdeményezést 2009 októberének elején Zala Megyei Önkormányzata, a Zalai Hírlap, a Kanizsa Tv, a zalai városok televízióinak stúdiói, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület, a támogató rádiók, televíziók, újságok és önkormányzatok. Arra buzdították a zalaiakat s mindazokat, akiknek kedves ez a megye, hogy „készítsünk közösen leltárt kincseinkről, s találjuk meg együtt Zala megye hét csodáját. Keressük meg a hét ember alkotta csodát (kiemelkedő értéket képviselő építészeti, tájépítészeti, művészeti alkotást, ipari létesítményt), és a hét természeti csodát (kiemelkedő ökológiai értéket képviselő tájat, növénytársulást, növényt, állatot).”.

A program azóta lezárult, és a világ minden tájáról beküldött több mint 300 javaslatból 35 000 zalai ember szavazatával megválasztották Zala megye hét természeti és hét épített csodáját. Tegnapelött, december 14-én, Nagykanizsán, a könyvtárban megrendezett Társadalmi Felelősségvállílási Konferencia és a Köszönet Napja keretében a Zala hét csodája program új állomásához érkezett. Dr. Manninger Jenőnek, a Zala Megyei Közgyűlés elnökének, Virrasztó Zsoltnak, a Zalai Hírlap főszerkesztőjének, Nagy Imrének, a Kanizsa Tv ügyvezetőjének, a győztes „csodák” tulajdonosainak, valamint a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesületnek közreműködésével, és a Vidékfejlesztési Minisztérium anyagi támogatásával megszületett Zala hét csodájának első nyomtatott, 1000 példányos kiadványa.

A szép kiállítású, 14 oldalas, színes füzet bevezetőjében dr. Manninger Jenő így fogalmaz: „Külön köszönöm a verseny lebonyolítóinak munkáját, a szavazók aktivitását, hogy egy valóban széleskörű támogatottsággal rendelkező eredmény születhetett. Az ajánlásokkal, a szavazásokkal nagyon sokan sok értékre mutattak rá. Olyan kiállítással gazdagodott megyénk, mely tovább erősíti hagyományaink továbbélését, megyei identitásunkat. Remélhetőleg minél többen felfedezik maguknak e gazdag »kincsestárat«, tovább erősítve ezzel is megyénk országosan élen járó turisztikai potenciálját. Bízom benne, hogy e kiadvány, de még inkább a képek által is elmesélt történetek és pillanatok minél több embert arra ösztönöznek, hogy felkeressék és megismerjék a megyénkben rejlő varázslatot.”

A Zala hét csodája lapjain olvashatunk a szavazatok alapján döntőbe jutott 25-25 természeti és épített értékünkről, s részletes tájékoztatást kapunk a győztes „csodákról”: Becsehely-Pola műemlék templomáról, az egervári várkastélyról, a keszthelyi Festetics-kastélyról, a kallósdi Szent Anna-körtemplomról, a Göcseji Falumúzeumról (Zalaegerszeg), a nemesnépi szoknyás haranglábról, a zalaszántói Béke sztúpáról, a bödei energiadombról, a Keszthelyi-öbölről, a cserszegtomaji kútbarlangról, Hévíz gyógytaváról, a Kovácsi-hegy bazaltfolyosójáról, a Kis-Balatonról és a zalaegerszegi Azáleás-völgyről.

A hasznos füzet egy-egy példányához (a készlet erejéig) a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület irodájában (Nagykanizsa, Kálvin tér 5., Halis István Könyvtár alagsora) juthatnak hozzá ingyenesen e sorok olvasói.

pdfZala hét csodája kiadvány